Jsme tím, co jíme. Bohužel se zajištění vlastního jídla v posledních desetiletích stalo výrobou a většina z nás nemá ponětí o jejích důsledcích. Navíc - “ Většina nabídky supermarketů si nezaslouží být nazývána jídlem. Osobně jim říkám poživatelené náhražky jídla.", říká americký spisovatel a novinář Michael Pollan. Otázkou zůstává, jak znovu převzít zodpovědnost za to, co jíme, jak se vrátit ke skutečnému jídlu a jíst tak, aby produkce našeho jídla prospívala nejenom nám, ale i ostatním lidem a planetě.
Jan Valeška patří mezi několik málo lidí, kteří umí v našich končinách fundovaně a zaníceně vysvětlit principy udržitelného zemědělství a zodpovědnosti za produkci jídla. Vede PRO-BIO LIGU, která se zabývá zejména vzděláváním a osvětou o udržitelném zemědělství a rozvojem komunitních potravinových iniciativ s důrazem na ekologické zemědělství. Jako spoluzakladatel AMPI (Asociace místních potravinových iniciativ) v ČR šíří povědomí o potravinové suverenitě. V Praze a okolí přispěl k založení několika potravinových komunit, komunitní produkční zahrady KomPot nebo komunitní zahrady Kuchyňka.
Původně absolvent fakulty humanitních studií UK se již bezmála deset let snaží, aby se lidé mohli svobodně, tedy informovaně, rozhodovat o tom, jaký potravinový systém chtějí. Zda ten založený na válečných technologiích, destrukci, závislosti a soupeření, či ten, který stojí na respektu, podpoře života, svobodě a spolupráci. S jeho názory se více seznámíte v rozhovoru pro A2